Deze maand zetten we graag Libanon in de kijker als wijnland.

Libanon zakte de afgelopen jaren weg in een economische en politieke crisis. De enorme explosie in de haven begin augustus van dit jaar en de Corona-pandemie duwen het land verder de afgrond in.

Enorm jammer want Libanon is een prachtig land en heeft veel te bieden. De Libanese keuken behoort tot de beste ter wereld. Ook wat wijn betreft maakt Libanon prachtige producten.

Het woord Libanon (ook “Loubnan” of “Lebnan”) komt van het Aramese woord “laban” wat “wit” betekent, een verwijzing naar de besneeuwde pieken van de Libanonbergen (Libanon Mounts en Anti-Libanon Mounts). Tussen deze 2 gebergtes loopt de vruchtbare Bekaa-vallei. Het land heeft dankzij deze gebergtes geen gebrek aan water.

Libanon is ook een oud wijnland. De oude wijnbouw speelde zich vroeger vooral af langs de kustlijn. Er was wijnexport naar Egypte gedurende het “Oude Rijk” (2686-2142 voor Christus). En het was hier dat Jezus water in wijn veranderde op de bruiloft van Cana.

Libanon heeft ongeveer 14.000 hectare beplant met druivenstokken. Het merendeel komt als tafeldruiven of rozijnen op de markt. Ongeveer 2.000 ha is bestemd voor de wijnbouw. Libanon produceert ongeveer 7 miljoen flessen per jaar en telt een 40-tal wijnhuizen.

De zuidelijke Bekaa-vallei is de belangrijkste wijnregio. Daarnaast wordt er ook wijn verbouwd in de oostelijke Bekaa-vallei, Batroun, Kfifane, Bhamdoun, Richmaya, Majdel, Maouche en Jezzine.

4% van de export komt naar België.

Bodem

De bodemstructuur in de Bekaa-vallei bestaat uit klei, kalk en steengrond. Andere regio’s hebben vooral een kalkhoudende bodemstructuur.

Klimaat

De Bekaa-vallei heeft een gematigd klimaat: warme zomers, koele nachten (vanwege de hoogte) en voldoende neerslag. De wijngaarden staan op de hellingen tot op 1000 meter hoogte en behoren daarmee tot de hoogste wijngaarden op het noordelijk halfrond. De zon schijnt er 300 dagen per jaar en de nabijgelegen Middellandse Zee heeft een matigende invloed. Perfecte omstandigheden voor de druiven om te rijpen.

Druivenrassen

Voor witte wijn zien we chardonnay, viognier, muscat, roussane, ugni blanc, malvasia, semillon, clairette en sauvignon blanc. Daarnaast heeft Libanon ook een aantal eigen rassen: obaideh en merwah.

Voor rode wijn en rosé zien we cabernet franc, cabernet sauvignon (het meest aangeplante ras), carignan, cinsault, merlot, syrah, grenache, tempranillo…

 

Op vele international wedstrijden haalt Libanon regelmatig mooie medailles en onderscheidingen.

U vindt een mooi aanbod Libanese wijnen op onze webshop.

Voor meer info, neem gerust contact op met Vinyo Wines.